U kent het wel, u bent op zoek naar een nieuwe computer en vrijwel het eerste punt wat u tegenkomt is de processor. Maar welke processor heeft u nodig? Waar dient u op te letten? Dit wordt besproken in deze processor guide!
Onderwerpen:
- Verschillende soorten processors
- Welke processor heeft u nodig?
- Sockets
- Cache
- Generaties
Er zijn enorm veel verschillende processors, wij zullen de processors behandelen die u het meest zult tegenkomen. Laten we beginnen met de merken: AMD en Intel.
Als u tegenwoordig een computer koopt kan u kiezen tussen een AMD processor en een Intel processor. Ook zult u zien dat Intel processors een stuk duurder zijn dan AMD processors. Dit komt vooral omdat de winstmarge van Intel hoger ligt, echter zijn er ook grote verschillen in de processors zelf. Hoewel AMD vaak hoge scores op papier heeft, zullen ze minder goed scoren dan een Intel met soortgelijke scores op papier. Ook zijn AMD processors iets minder energiezuinig en kunnen ze iets warmer worden dan Intel processors. Dit houdt niet in dat AMD slechte processors levert, verre van zelfs! Prijs-kwaliteit gezien zal AMD het vaak winnen van Intel, doordat Intel enorm hoge prijzen hanteert. Wilt u een goede processor voor een nette prijs? Dan is AMD de processor voor u. Wilt u de beste kwaliteit processor met altijd de nieuwste technologie en bent u niet bang hier iets meer aan uit te geven? Dan is de Intel processor voor u.
Welke Intel processors zijn er, en wat is de geadverteerde functie?- Intel Celeron; Basisgebruik: voor als u een computer wilt en de snelheid niet bijzonder veel uit maakt.
- Intel Pentium; Basisgebruik: voor als u een computer wilt die laag in prijs moet liggen en iets sneller mag zijn dan een Celeron.
- Intel Core i3; Thuisgebruik: voor als u een goede computer voor thuisgebruik wilt, alle standaardprogramma’s zullen hier vlot op draaien. Ook worden i3 processors over het algemeen minder snel als langzaam gezien dan de Celeron en Pentium over een lange periode.
- Intel Core i5; Thuisgebruik en iets zwaardere taken: wilt u naast standaard programma’s ook zo nu en dan een game spelen of een video renderen? Dan geeft de Intel Core i5 u het pit dat u nodig heeft!
- Intel Core i7; Thuisgebruik en zware taken: bent u veel bezig met videobewerking, games en andere zware taken? Dan is de Intel Core i7 de processor die u nodig heeft.
- Intel Core i9; Thuisgebruik en extreem zware taken: wilt u het beste van het beste ongeacht de prijs? De Intel Core i9 is een van de krachtigste processors ooit!
Bij Intel processors kunt u ook voor een K-versie kiezen, deze kunt u overclocken. De K-versie herkent u aan de K achter de processornaam.
Welke AMD processors zijn er, en wat is de geadverteerde functie?- AMD Sempron APU Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Pentium Basisgebruik: voor als u een computer wilt die laag in prijs moet liggen en iets sneller mag zijn dan een Celeron.
- AMD Athlon APU Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Pentium Basisgebruik: voor als u een computer wilt die laag in prijs moet liggen en iets sneller mag zijn dan een Celeron.
- AMD A-Series APU Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Core i3 Thuisgebruik: voor als u een goede computer voor thuisgebruik wilt, alle standaardprogramma’s zullen hier vlot op draaien.
- AMD Athlon CPU Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Pentium Basisgebruik: voor als u een computer wilt die laag in prijs moet liggen en iets sneller mag zijn dan een Celeron. Let op: Deze processor heeft géén ingebouwde videokaart!
- AMD FX CPU Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Core i5 Thuisgebruik en iets zwaardere taken: wilt u naast standaard programma’s ook zo nu en dan een game spelen of een video renderen? Dan geeft de FX-Series u het pit dat u nodig heeft! Let op: Deze processor heeft géén ingebouwde videokaart!
- AMD Ryzen CPU
- Ryzen 3: Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Core i3 Thuisgebruik: voor als u een goede computer voor thuisgebruik wilt, alle standaardprogramma’s zullen hier vlot op draaien.
- Ryzen 5: Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Core i5 Thuisgebruik en iets zwaardere taken: wilt u naast standaard programma’s ook zo nu en dan een game spelen of een video renderen? Dan geeft de Ryzen 5 u het pit dat u nodig heeft!
- Ryzen 7: Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Core i7 Thuisgebruik en zware taken: bent u veel bezig met videobewerking, games en andere zware taken? Dan is de Intel Ryzen 7 de processor die u nodig heeft.
- Ryzen Threadripper: Vergelijkbaar met de bovengenoemde Intel Core i9 Thuisgebruik en extreem zware taken: wilt u het beste van het beste van AMD ongeacht de prijs? De AMD threadripper is een van de krachtigste processors ooit!
Zoals u ziet worden bovenaan APU’s en CPU’s benoemd. APU’s zijn processors die ook een videokaart ingebouwd hebben. Bij deze processors heeft u dus geen aparte videokaart nodig. Let wel dat de APU’s van AMD over het algemeen minder snel zijn dan de CPU’s, omdat de CPU’s enkel de focus leggen op hetgeen dat een processor doet: Verwerken.
Welke processor heeft u nodig?Twijfelt u na de bovenstaande informatie over welke processor u nodig heeft? Stuur ons gerust een e-mail of kom langs in de winkel! Advies is altijd gratis.
SocketsEen processor komt in meerdere afmetingen, de sockets die u nu voornamelijk tegen zult komen zijn:
- Socket AM1 (AMD Athlon & Sempron)
- LGA 1151 / Socket H4 (Intel Skylake, Kaby Lake en Coffee Lake processors)
- Socket AM4 (AMD Ryzen 3, 5, 7)
- Socket TR4 (AMD Ryzen Threadripper)
- LGA 2066 / Socket R4 (Intel Skylake-X & Kaby Lake-X)
U dient hierop te letten bij aankoop van een moederbord. De socket op het moederbord dient namelijk dezelfde vorm te hebben als de processor. Dit staat aangegeven bij de specificaties.
CacheU komt de term wel eens tegen: Cache. Voornamelijk bij processors is dit een vaag iets, wat houdt L1, L2 en L3 cache nou in? In cache worden (tijdelijk) essentiële dingen opgeslagen. Er zijn bij processors drie categorieën, waarvan L1 klein maar het snelst is, L2 minder snel maar groter en L3 wat nog groter en minder snel is. Het systeem gaat bij elke actie allereerst zoeken in het L1 cache, kan hij het daar niet vinden zoekt hij in L2, daarna L3 en dan wordt het verwerkt.
GeneratiesZoek ook altijd het typenummer van de processor op die u koopt! Wellicht koopt u een enorm oud model en dat kunt u nog niet profiteren van de power die u verwacht.
Heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!